Measured building surveys are meat and drink to us, but every now and again a project comes along that causes at least a moment of head-scratching. Sometimes that is a result of the size of the commission, at other times the level of detail required. One recent request however got us thinking simply about how to produce usable drawings of an extremely complex site.

The site was the swimming pool in Windsor Leisure Centre. The complexity arose from the requirement to show the position of every steel and bracket supporting the water slide, a series of tubes that curls in all three dimensions from the roof to the pool.

Westmill Burial Ground is a natural burial site near Swindon. Set up on the downland north of the Ridgeway and close to Westmill wind farm the burial ground is designed to offer a peaceful, contemplative space.

The site is designed around concentric circles centred on a standing stone with mown paths delineating the different burial plot areas. Over time trees will be planted to act as a reminder for friends and families. However, in order to keep the ground as natural as possible there are no gravestones or other permanent markers.

The visuals we are most often asked to produce are Verified Views for planning applications. These are done to specific guidelines that ensure as accurate an interpretation of the proposal is presented as possible.

However, occasionally a job comes along that is more open to interpretation. Such was the case when we were asked to produce a suite of images to help Network Rail show members of the public how replacing the current un-manned level crossings with bridges might look.

Queen Street is in the centre of Oxford and is a busy junction that forms part of the A420 main thoroughfare through the city. We were asked to provide a complete topo and utilities survey of the junction to an unusual level of detail.

In order to get an accurate 3d model of the area we were required to take levels every 150mm. This would have been extraordinarily time-consuming using traditional methods so our solution was to scan the junction at night.

Initially a similar brief to surveying Windsor Leisure Centre, we were asked to produce a set of drawings to enable Hippo Leisure to re-design the slide flumes. However, in this instance the steelwork was so complex that attempting to show everything on 2D drawings would result in drawings too detailed to actually be of use.

Go To Top